top of page

4-7 YAŞ BİLGİSAYARSIZ KODLAMA EĞİTİMİ

Okul öncesi ve ilköğretim birinci kademe çocukları için kodlama eğitimi vermekteyiz. İsteğinize bağlı olarak bireysel ve grup dersi alabilirsiniz. 

Bilgisayarsız kodlamanın temellerini macera ve oyun yoluyla öğretiyoruz.

Kız ve erkek çocukların hepsine hitap etmekte ve çok eğlenceli bir derstir. 

ankara-okuloncesi-kodlama.jpg

EĞİTİM İÇERİĞİ:

Kodlama eğitimimiz müzik eşliğinde dansla başlar. Sıralanması gereken figürler, düzen ve akışın kavranması sağlanır. Robot taklidi yapılarak ilgi çekilir. Yer yön bildiren eğlenceli aktiviteler yapılması gerekmektedir. Artık zihni aktiviteyi artıran etkinliklere geçilmektedir. Zevkli bir bulmaca çözmeye benzeyen egzersizler ve oyunlar oynanır. Analitik düşünme becerisi tetiklenmektedir. Ardından sıralı işlem ve takip yeteneğini artıran kodlama çalışmalarına geçilmektedir. Her seferinde daha uzun planlama ve işlem takibi yapmasını gerektiren oyunlar oynatılır. Hata ayıklama kısmına geçilir. 

Kodlamanın temelinde sorun (problem) çözme becerisi yatmaktadır. Kullandığımız kodlama setlerinde aşması gerekli problemler oluşturulur. Halk arasında "kıvrak zeka" burada kendini göstermektedir. 

Yukarıdaki çalışmaların tamamlanmasının ardından bilgisayarda kullanılan kodlama bloklarının somut haliyle çalışmalara başlanır. Bilgisayarda yazacak olduğu kodu elinde tuttuğu materyallerle gerçekleştirir. Kodlama dilince sıkça kullanılan döngü, eğer, değilse kavramları yerine uygun kullanılır. Bu aşamaya gelen bir çocuk yaşıtlarının çok üstünde becerileri kazanmış olur. 

Bundan sonra isteğinize bağlı olarak bilgisayar, tablet ortamında kodlama çalışmalarına başlanır. Eliyle yaptığı, düşünsel planlamasını öğrendiği çalışmaları ekranda kullanır. Scratch benzeri uygulamalarla çalışan, harket eden sistemler kurmaya başlar. Sonrasında okuma-yazma ve dört işlemi öğrenmesiyle birlikte üst seviye robotik & kodlama çalışmalarına geçer. Uzun bir sürece yayılan bu eğitimi senede 6 ayını ayırarak tamamlamasını tavsiye ederiz. 

FAYDALARI

- Çocuklar okuma yazma bilmeden kolayca kodlamaya başlayabilir.

- Sınıfta heyecan yaratır. Farklı konuların öğretimini gerçekleştirmek için bir motivasyon aracı olarak kullanılabilir.

- Yön, sıralama, tahmin, problem çözme becerileri kazandırdığı gibi sadece eğlenmek için de mükemmel bir araçtır.

- Ekran karşısında geçirilen zamanı azaltır.

- Katılımı artırır.

- Öğrenmeyi somutlaştırır.

- Çocuklar defalarca deneyimlemek ister ve her zamankinden daha yaratıcı ve karmaşık komut dizileri yapabilmek için heveslenirler.

- Kodlamaya giriş yapan çocuklarımız aynı zamanda sayılar, renkler, toplama-çıkarma, ülkeler, şehirler, gezegenler, harfler, şekiller, vücudumuz gibi farklı kazanımları da edinirler.

- Matematik becerisi artar.

- Çocuklar blokları bir sıra dahilinde çıkarıp toplarlar ve dört işlemi kullanarak programlama yaparlar. Mesafe ve konum hesaplaması yaparlar.

- Çocuklar açık uçlu oyun yoluyla özgüven kazanırlar.

- Çocukları takım olmaya ve birlikte çalışmaya yöneltir.

- Mantıksal akıl yürütme mesafeleri, şekilleri ve değişik konumları tartışarak karşılaştıkları problemlere çözüm üretirler.

- Çocuklar programlamak için mevcut hikayeleri dikkatle dinler, sorular sorarak anlamaya çalışırlar. Çocuklar sonrasında kendi hikaye kurgularını oluşturup paylaşırlar.

- Çocuklar verilen hedefe farklı yollardan ulaşarak, problemler karşısında kendi özgün çözüm yollarını oluştururlar.

- Robotu konumlandırırken ve blokları panele yerleştirirken, farklı motor becerileri sergilerler.

- Çocuklara temel elektrik bilgisi kazandırır. Şema okuma ve görsel okur yazarlığı artar.

bottom of page