Herkeslere Merhabalar.
Son günlerin gündem maddelerinden birisi olan kodlama eğitiminin temelini oluşturan bilgisayarsız kodlama eğitiminden bahsedeceğiz.
Kodlama bilgisayara ait bir terim olarak görünüyor. "Bilgisayarsız kodlama" ifadesi kafaları kurcalayabilir :) Çocuklarımızın altı yaşına kadar ekrandan (bilgisayar, tablet, telefon vb.) uzak kalması gerektiğini savunurken, öte yandan "kodlama öğrenmeli" denmesi karmaşaya sebebiyet vermektedir. Bu konuları detaylıca ele alacağız ve sorunların hepsini gidereceğiz.
"Kodlama bir sorunu çözerken kullandığımız adımlar, ifadelerdir." diyebiliriz. Kodlama illaki bilgisayarda yapılması gerekmez. İlk kez gittiğiniz bir şehirde yolu karıştırdınız ve birine sorma ihtiyacı duydunuz diyelim. Kimisi öyle güzel ifade eder ki, sanırsın navigasyon :) Kimisi de "keşke sormasaydım" dersin. Kodlama becerisi hayattaki başarıdır aslında. Kodlama öğrenmek, mühendis ya da yazılımcı olunacağı anlamına gelmez. Kısa zamanda, daha az güç harcayarak çöpleri toplayabilen apartman görevlisi kodlama becerisine sahip demektir. Kurduğu iş düzeni sayesinde gereksiz harcamalara sebep olmayan inşaat şefi de iyi bir kodlama becerisine sahiptir.
Bazen trajikomik sahnelerle karşılaşabiliyoruz. Eğitime başlayan çocuğun ikinci haftasında robot yapmasını bekleyenler olabiliyor. Kodlama eğitimi hayat karşısında "if", "else" dengesini kurabilen, rutini içinde "for" "loop" döngülerini kullanabilen insanlar yetiştirmeyi amaçlar.
Kulaklarım çınlamaya başladı. "Çok uzattın hocam, sadete gel!" diyenleriniz var sanki. Tamam o halde gelelim bilgisayarsız kodlama eğitimine. Kendi vücudumuzu tanıyarak başlıyoruz eğitime. Beynimiz nasıl çalışıyor. Kendi vücudumuzda kullanılan kodlar neler? Hemen ardından oyun ve danslar giriyor devreye. Çocuklar oyunla öğrenirler! Akılda kalıcı ve zevkli bir öğretim yöntemi kullanılması çok önemlidir. Kod, kodlama, algoritma kavramlarına girmenin bir anlamı yok. İlerleyen zamanlarda yavaş yavaş anlatılabilir. Sıralanması gereken figürler, düzen ve akışın kavranması sağlanır. Robot taklidi yapılarak ilgi çekilir. Yer yön bildiren eğlenceli aktiviteler yapılması gerekmektedir. Artık zihni aktiviteyi artıran etkinliklere geçilmektedir. Zevkli bir bulmaca çözmeye benzeyen egzersizler ve oyunlar oynanır. Analitik düşünme becerisi tetiklenmektedir. Ardından sıralı işlem ve takip yeteneğini artıran kodlama çalışmalarına geçilmektedir. Her seferinde daha uzun planlama ve işlem takibi yapmasını gerektiren oyunlar oynatılır. Hata ayıklama kısmına geçilir.
Kodlamanın temelinde sorun (problem) çözme becerisi yatmaktadır. Kullandığımız kodlama setlerinde aşması gerekli problemler oluşturulur. Halk arasında "kıvrak zeka" burada kendini göstermektedir.
Bahsedilen çalışmaların tamamlanmasının ardından bilgisayarda kullanılan kodlama bloklarının somut haliyle çalışmalara başlanır. Bilgisayarda yazacak olduğu kodu, elinde tuttuğu materyallerle gerçekleştirir. Kodlama dilinde sıkça kullanılan döngü, eğer, değilse kavramları materyallerle öğretilir. Bu aşamaya gelen bir çocuk yaşıtlarının çok üstünde becerileri kazanmış olur.
Bundan sonra isteğinize bağlı olarak bilgisayar, tablet ortamında kodlama çalışmalarına başlanabilir.
Bu eğitimin ne gibi faydaları mı olacak? Hazır mısınız yazıyorum.
- Çocuklar okuma yazma bilmeden kolayca kodlamaya başlayabilir.
- Sınıfta heyecan yaratır. Farklı konuların öğretimini gerçekleştirmek için bir motivasyon aracı olarak kullanılabilir.
- Yön, sıralama, tahmin, problem çözme becerileri kazandırdığı gibi sadece eğlenmek için de mükemmel bir araçtır.
- Ekran karşısında geçirilen zamanı azaltır.
- Katılımı artırır.
- Öğrenmeyi somutlaştırır.
- Çocuklar defalarca deneyimlemek ister ve her zamankinden daha yaratıcı ve karmaşık komut dizileri yapabilmek için heveslenirler.
- Kodlamaya giriş yapan çocuklarımız aynı zamanda sayılar, renkler, toplama-çıkarma, ülkeler, şehirler, gezegenler, harfler, şekiller, vücudumuz gibi farklı kazanımları da edinirler.
- Matematik becerisi artar.
- Çocuklar blokları bir sıra dahilinde çıkarıp toplarlar ve dört işlemi kullanarak programlama yaparlar. Mesafe ve konum hesaplaması yaparlar.
- Çocuklar açık uçlu oyun yoluyla özgüven kazanırlar.
- Çocukları takım olmaya ve birlikte çalışmaya yöneltir.
- Mantıksal akıl yürütme mesafeleri, şekilleri ve değişik konumları tartışarak karşılaştıkları problemlere çözüm üretirler.
- Çocuklar programlamak için mevcut hikayeleri dikkatle dinler, sorular sorarak anlamaya çalışırlar. Çocuklar sonrasında kendi hikaye kurgularını oluşturup paylaşırlar.
- Çocuklar verilen hedefe farklı yollardan ulaşarak, problemler karşısında kendi özgün çözüm yollarını oluştururlar.
- Robotu konumlandırırken ve blokları panele yerleştirirken, farklı motor becerileri sergilerler.
- Çocuklara temel elektrik bilgisi kazandırır. Şema okuma ve görsel okur yazarlığı artar.
Ahmet TEKİN Maker Öğretmen
www.7den70e.net
Comments